De meerwaarde van journaling in de zomer

https://trainingcoachingsquare.be/coaching-mentoring-academy/wp-content/uploads/sites/5/2024/08/pexels-jessbaileydesign-1018133-e1724075917171.jpg

Nu we de laatste weken van de zomer ingaan, is het de perfecte tijd om de eenvoudige maar krachtige gewoonte van journaling te omarmen. Slechts 10 à15 minuten per dag aan deze gewoonte besteden, kan al een grote impact hebben. In dit artikel ontdekken  we hoe journaling je kan helpen om meer helderheid te krijgen, verbinding te maken met je innerlijke zelf en de deur te openen naar nieuwe mogelijkheden.

Omarm grenzeloze reflectie

Maak elke dag een moment vrij om grenzeloos  ‘na te denken’ en schrijf je gedachten losjesop papier of digitaal neer . Laat alles maar gewoon vrij stromen – zonder oordeel.   Start vanuit een onbeschreven en ongecensureerd blad om je geest de vrije loop te laten gaan  zonder beperkingen.

Laat je gedachten afdwalen. Dit gaat niet over perfect schrijven; het gaat over het vastleggen van je innerlijke dialoog, je huidige staat, je zorgen, hoop en dromen zoals die opkomen.

Waar gaat je aandacht naartoe?

Probeer dit een week lang dagelijks te doen. Waar gaat je aandacht naartoe als je deze vrij laat stromen – wat komt er naar boven? En hoe beïnvloedt deze aandacht je intentie in het ‘hier en nu’ en in die  van  ‘morgen’?

Journaling biedt een unieke kans om te observeren waar je aandacht van nature naartoe stroomt als je de controle loslaat. Ben je gefixeerd op ervaringen uit het verleden? Of onderzoek je toekomstige mogelijkheden? Door deze patronen te observeren, kun je helderheid krijgen over wat echt belangrijk voor je is en waar je energie naartoe gaat.

Een mindset check: Hoop of angst?

Na verloop van tijd kun je jezelf dan afvragen: Zit ik eerder in een mindset van hoop of een mindset van angst? Een mindset van overvloed of een mindset van schaarste? Hoewel dit ja/nee vragen zijn, zijn het verdiepende  vragen die je helpen in contact te komen met jezelf om  te ontdekken  wat er nodig is om toe te laten dat ‘hoop’ zegeviert .

Journaling stelt je in staat om deze vragen volledig te onderzoeken en helpt je om de gedachten en overtuigingen te identificeren die je dagelijks leven vormgeven. Door helder te krijgen  wat er nodig is om hoop en overvloed te laten zegevieren, kun je je mindset beginnen kneden naar een mindset die je groei en welzijn stimuleert .

Ontdekken en experimenteren

De kern van een zinvol leven ligt in het ontdekken en experimenteren. Journaling is een hulpmiddel dat uitnodigt  om ‘na te denken  over mogelijkheden’. Wat ontstaat en stroomt er als je jezelf afvraagt: wat is er nog meer mogelijk?

  • Wat als ik echt mijn energie zou gebruiken om te leven naar mijn ware kracht?
  • Geloof ik dat ik een superkracht heb en dat ik geen superman -of vrouw  hoef te zijn om die te leven?
  • Heb ik de moed (verbinding met mijn hart) om echt te geloven dat ik me deze zomer kan verbinden met mijn levensdoel?
  • Wat staat er ‘in de weg’ van waar ik nu ben en waar ik wil zijn?
  • Elk seizoen heeft een doel in mijn leven als ik me verbind met de essentie van het moment. Wat betekent dit moment voor mij?  Vrijheid om te reflecteren?  Vrijheid om te ontdekken?  Vrijheid om te experimenteren ?

Ontdekken en experimenteren zijn essentieel om een zinvol leven te leiden. Door dit proces van trial & error, vallen en opstaan, kan je pas je leven afstemmen op je diepste verlangens.

Omarm nieuwe ideeën voor een toekomst die bij je past

Zonder te experimenteren lopen we het risico vast te blijven zitten in het “voor de hand liggende” – de routines en gewoontes die ons niet langer dienen. Maar door jezelf de mogelijkheid te geven om te fantaseren en te onderzoeken, kun je een toekomst creëren die helemaal bij jou past – bevrijd van waarheden uit het verleden die je vasthouden.

Journaling biedt een veilige ruimte om deze oude patronen uit te dagen en nieuwe ideeën te omarmen. Door jezelf toestemming te geven om te onderzoeken en te experimenteren op de pagina’s van je dagboek , open je de deur naar een toekomst die echt van jou is – een toekomst die je als gegoten zit. Verlaat  het vertrouwde ga een stap verder in de  ‘verbinding met jezelf’,  en puur uit je diepe innerlijke wijsheid die er van nature op is gericht te floreren in je missie.

Herbron en maak contact met je Zijn

In ons snelle leven is het gemakkelijk om de verbinding met ons ware zelf te verliezen. Journaling dient als een middel om te “herbronnen” – om opnieuw contact te maken met de kern van ons  zijn. Nu de zomer ten einde loopt, moedigen we je aan om je pen of toetsenbord vast te pakken en te beginnen met journaling. Het is een eenvoudige oefening, maar wel één die kan leiden tot diepgaande ontdekkingen over jezelf en je pad voorwaarts. Zie deze laatste weken van de zomer als een uitnodiging om na te denken, te onderzoeken en verbinding te maken met je diepste zelf. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn.