2 women looking at a laptop in some kind of open office.

Masterclass: de kunst voor zinvol werk voor 53+ en inzetbaar te blijven vanuit zelfsturing

In deze masterclass krijg je verschillende kapstokken om jouw zelfinzicht als 50-plusser, of dat van 50-plussers met wie je werkt, een boost te geven.

beleid einde loopbaan
werkgelegenheidsplannen oudere werknemers
duurzame loopbanen

We tonen manieren om met je verborgen angsten en zelfopgelegde of externe druk om te gaan.

Eveneens komen je onbewuste verlangens en diep verborgen behoeften aan bod. Dit zelfinzicht is nodig, zodat je jezelf laat zien op een manier die je nooit eerder durfde of wilde, kon of mocht tonen. Dit geeft ruimte om gelijkwaardig in gesprek te kunnen gaan over de laatste loopbaanfase. Zo kan je vorm te geven aan een zelfbewust plan om waardevol ingezet te worden in het bedrijf en dit op een manier die zeker voor jou leefbaar en zinvol is.

Bedoeld voor:
  • 50-plussers, die de kunst willen leren hun leven en werk meer zin te geven – je bent geen slachtoffer van de voorgaande fases van je loopbaan
  • HR Managers, HR Business Partners, Talent Managers, loopbaancoaches, die kapstokken zoeken voor het ontwikkelen van een beleid rond de waardevolle inzetbaarheid van 50-plussers dat omgaat met hun echte behoeften en loopbaanwensen

Programmaonderdelen

Programma details

Duurtijd

3 modules van telkens 3 dagen, iedere sessie gaat door van 10u tot 17u00

We starten met 3 online inspiratiemomenten voor 50-plussers. Deelname aan één inspiratiemoment is vrijblijvend en gratis. Deelname aan de tweede en derde sessie is in de prijs van het mentortraject inbegrepen zodra je inschrijft voor de masterclass. Dus aan elke geïnteresseerde om ten minste aan één inspiratiemoment gratis te kunnen deelnemen.

Drie online inspiratiemomenten

‘What Got You Here, Won’t Get You There’

Jezelf de vraag stellen: hoeft dit nu nog steeds? Het is tijd om een punt te zetten. Maar hoe begin ik eraan? Wat zijn de logische niveaus van bewustzijn (Bateson) die je helpen om de olifant in stukjes te hakken?

De dramadriehoek : van slachtoffer tot winnaarsdenken – je gedachten zijn niet de feiten

Weg uit het slachtoffer-denken. Je bent al +50 en je hebt al een flinke weg met hobbels en pieken afgelegd.  Hoe neem je een zelfobserverende houding aan zonder zelfveroordeling zodat nieuwe sporen mogelijk worden.

Doorbreken van de herhaling van familiepatronen

Familiepatronen kunnen hardnekkig zijn en beïnvloeden onze interne dialoog. Er is tijd nodig voor verzoening met je dialoog om dan niet meer te moeten voldoen aan de hoge familie verwachtingen. Het momentum dus voor re-connectie met je lichaam (de echte bron van zelfconnectei) en te durven voelen wat je voelt en ernaar te handelen.

Programmastructuur

Een geestverruimend, verbazingwekkend programma waarin wij ons volledig gooien om jou een beleving te bezorgen die je nooit verwachtte en niet voor mogelijk hield, zodanig dat ook jij je gaat smijten.

Wij kennen de uitdagingen waar je als 50-plusser in je leven en op het werk voorstaat en die gaan we niet uit de weg. Zonder je schuldgevoel aan te spreken, want dat gebeurt al genoeg, verkennen we de mogelijkheden en openingen naar meer ademruimte. We bieden kapstokken en handvaten en bieden bewust geen kant en klare oplossingen. Die ruimte laten we aan jou. We spreken je hoofd, je buik, je hart en je ziel aan. Toch zijn wij niet zweverig en onze aanpak is dat evenmin. Verwacht je aan haalbare vragen met grote impact. Zachtjes leiden we je naar meer emotionele zelfregulatie, waardoor je niet langer engagementen aangaat vanuit hard labeur, maar vanuit doelbewustheid.

Door je bewust te worden van al deze aspecten van wie je bent, ben je net beter in staat jouw antwoord te bieden op de vragen waar je mee worstelt en om tot daadkracht te komen.

We volgen de PLAN – DO – CHECK – ACT cyclus, een zijns- en actieplan waarin je iedere stap naar een meer vervuld leven bewust zet.

Voor de start van module 1 krijg je een persoonlijke incheck van 1uur, waarin je met één van de coaches overloopt wat jouw doel is.

Tijdens de sessies reiken we stof ter inspiratie aan dat jouw proces op gang brengt. Dit proces loopt natuurlijk ook tussen de sessies verder. Daarom is er tussen iedere sessie een touch base groepsmentorcoaching in kleine groepjes van 3 tot 4 deelnemers. Samen met andere deelnemers en onder begeleiding van een coach bespreek je vanuit een bevragende mindset persoonlijke vragen, wat toepasbaar en haalbaar blijkt te zijn en de eventuele hindernissen die je ervaart.

Bovendien is er na iedere sessie een persoonlijk overbruggingsmoment met één van de coaches, zodat jouw proces de nodige aandacht krijgt.

Na afloop van de module 3 krijg je ook de gelegenheid om samen met één van de coaches een persoonlijke outcheck te doen.

Verder maken we op de dagen van de sessie tijd voor een ruim pauzemoment, met een gezonde lunch en keuze uit mogelijkheden om te ontspannen door mindfullness, dans, wandelingen, …

Zo kan het niet verder

Vele 50-plussers beleven hun leeftijd ergens in die 2 laatste actieve levensfases als een kantelpunt. Ze stellen zich vragen als:

  • Is waar ik me mee bezighoudt, echt de moeite waard?
  • Is dit het nu echt ?
  • Was ik tot nu met de juiste dingen bezig?
  • Wie ben ik geworden? Ben ik wie ik wil zijn?
  • Is wat mijn ouders me voorhielden ook wat ik het belangrijkste vind in het leven?

Met deze vragen komt het besef:

‘Het is genoeg geweest. Wat wil ik doen met de – vermoedelijk 30 – gezonde jaren die me nog resten?’ Op je 50ste is er nog voldoende tijd om een aantal loopbaanbeslissingen te nemen en een zwaai te maken.  En voor je zestigste is het wel tijd dat je bewust de keuzes maakt die nodig zijn.

Dus, je 50-plusser, wil je nog wat veranderen?

Herinner je je nog Susan Boyle die in 2009 in Britain’s Got Talent ‘I Dreamed a Dream’ zingt?
Hoe zou het zijn om jouw talenten, die er al zijn, maar die je nog niet hebt laten zien, eindelijk in te zetten?

Misschien heb je spijt dat je ze nog niet hebt laten zien? Wel, spijt is een goede inspiratiebron om dingen die je graag anders had gewild, onder ogen te zien en aan te pakken.   Je krijgt in dit traject een fanclub als ondersteuning in de bocht die je wil maken.  Een bron van inspiratie ook.

In deze Masterclass bieden we een hoopvol en inspirerend beeld over ouder worden. Leven is constant in ontwikkeling zijn. Ook als we 50- of 60-plus zijn, houden we niet op met groeien en bloeien.  Zeker de jeugd ligt achter ons. We hebben minder toekomst dan verleden. En is het niet zo dat we, achteraf bekeken, toen we jonger waren, vaak bezig waren met het najagen van wat nu niet meer zo belangrijk blijkt te zijn?

Wij geloven dat ouder worden de kans biedt op een leven met meer diepgang en zingeving. We willen een pleidooi houden voor wijs ouder worden, dat betekent vanuit geduld, vertrouwen en zelfbewustzijn. Als je je bewust blijft ontwikkelen en in verbinding blijft met je geest, je lichaam, je hart en je ziel, ben je in staat om je ene, unieke leven met zelfinzicht te leven en dat maakt dat ouder worden je steeds gelukkiger maakt.

Op die manier is het aantrekkelijke aan deze levensfase dat je eindelijk de moed en de kracht vindt om de maskers af te gooien, je niet meer bezig te houden met onbelangrijke bijzaken en uiterlijkheden en je gewoon ten volle jezelf kan zijn. Het is de levensfase waarin je durft te worden wie je altijd al was.

Trainer: Marleen Boen

MARLEEN BOEN, MASTER CERTIFIED COACH

Marleen Boen is een doorgewinterde Master Certified Coach met meer dan 12000 coachingsuren en meer dan 20 jaar ervaring. Ze is bovendien een expert in het observeren van trauma’s en behaalde een certificaat in systemische dynamieken en traumacoaching.

Haar mix van methoden ondersteunt coaches bij het vinden van shortcuts in hun coachhouding en -methodiek, zodat hun klanten echte transformatiekansen krijgen. Ze is zeer hands-on in een vakgebied dat zich misschien wel voorbij woorden en de ratio lijkt te bevinden.

De afstemming tussen ratio, emo en intuo is Marleens kracht en ze stelt coaches en managers in staat om hun innerlijke poorten te openen en zo hun emotionele en intuïtieve maturiteit te ontplooien. Zo kan de ratio de druk loslaten die het gevolg is van het slechts  een beperkt deel van de hersenen (ook nog eens slecht) te gebruiken.

Marleen gaat om met angst, pijn, schuld en schaamte en brengt bevrijding en ruimte op de weg van haar klant. Zo kan die vooruit gaan zonder geblokkeerd te worden door de diepe kwetsuren die we allemaal in ons onderbewustzijn meedragen.

Als workshopbegeleider en keynote speaker heeft Marleen de gave om de passie voor menselijke evolutie over te brengen en de betrokkenheid op te brengen om je eigen potentieel aan te boren.

 

Leren van experts

Alle lesgevers zijn gecertificeerde coaches en trainers op het niveau van Professional Certified Coach en Master Certified Coach.

Al 15 jaar zijn we pionier én trendsetter in coachingopleidingen met innovatieve methodes: pedagogisch én technologisch. Onze expertise is breed en diep: we stonden mee aan de wieg van professionele coaching in België en werden in 2007 als eerste opleidingsinstituut in België erkend door de International Coach Federation (ICF).

Dé expert op vlak van training en coaching

We verzekeren een kwaliteitsvolle vakopleiding waarin deelnemers een echte evolutie doormaken. Een certificaat behalen bij Training & Coaching Square staat dan ook voor iets: onder leiding van de oprichter en zaakvoerder Marleen Boen, Master Certified Coach (MCC), maakten we van ‘coaching’ een keurmerk. 

Onze professionele coachingopleiding voor Managers en Coaches is gestoeld op een rijke businesservaring. We houden continu de vinger aan de pols van wat er nodig is in onze veranderende en ontwrichtende maatschappij. 

Coaching is de ideale business strategie om managers de voeding te geven die ze nodig hebben: onze focus ligt dan ook op de menselijke kant van transformatie.

Subsidies
    • BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
  • % subsidie: 50% van de opleidingskost
  • Minimumbedrag subsidie : €500 /opleiding
  • Maximumbedrag subsidie : €3.000 /opleiding
  • Maximum aantal subsidies : 3 opleidingen per kalenderjaar
    Meer info

REGION WALLONNE

  • Chèques-formation : 50% du coût formation pour PMEs < 250 travailleurs ou indépendant
    Meer info
  • Congé éducation payé ?
    Meer info

Vraag je subsidie aan ten laatste vijf werkdagen voor de start van de opleiding (alle info op www.kmo-portefeuille.be). Stort het overige bedrag (locatie/catering en btw + eventuele saldo van de opleiding) onmiddellijk na ontvangst van de factuur op rekening van Training & Coaching Square, ten laatste vijf werkdagen vóór de start van de opleiding.

Vragen? Contacteer ons via contact@coachingsquare.be.

Inschrijven