Coaching: waarom je geen fulltime coach moet zijn om er de vruchten van te plukken
Coaching is populairder dan ooit. Je kan je dan ook afvragen waarom je dan nog een coachingopleiding zou volgen? Iedereen lijkt wel coach te zijn, je vraagt je af of er nog ruimte is voor jou. Geen zorgen, want niet iedere coach is hetzelfde, en zeker niet elke (gecertificeerde) coachopleiding. Waarom zou je die stap alsnog zetten en hoe kan je jezelf onderscheiden van de massa? Laten we het daarover hebben in deze blogreeks.
Als je zegt dat je coachen leuk vindt, maar niet fulltime, begrijpen we wat je bedoelt. Coaching moet inspireren, energie geven, en zeker geen dagelijkse sleur worden. Het mooie is dat coaching in verschillende vormen en op diverse niveaus toegepast kan worden. Of je nu manager, teamleider of ondernemer bent, coachingsvaardigheden verrijken je werk zonder dat je meteen de titel van ‘fulltime coach’ hoeft te dragen. Dit doe je door de juiste opleiding voor jou te kiezen.
De essentie van coaching is dieper luisteren
Als je een coachopleiding volgt, leer je veel meer dan alleen praktische vaardigheden. Je ontwikkelt de tools om niet alleen met gedrag, maar vooral ook met mindset en emoties te werken. Dit maakt het mogelijk om mensen te helpen zonder dat het voor jou als werk aanvoelt, maar als een waardevolle toevoeging aan je professionele en persoonlijke leven. Dus als je de voordelen van coachen wil benutten, maar niet fulltime wilt coachen, biedt een gecertificeerde coachopleiding je de kans om op een diepere en rijkere manier met mensen te werken. Het zorgt ervoor dat je mensen kunt helpen om hun eigen antwoorden te vinden, waardoor jij een effectievere en empathischere leider wordt.
Coaching: one size does NOT fit all
De ene coach is de andere niet en hetzelfde geldt voor coachingprogramma’s. Elk programma of cursus heeft een andere aanpak om een bepaald doel te bereiken. Er zijn verschillende niveaus van hoogtepunten, en het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het op maat maken van de juiste aanpak voor individuen of teams.
Ten eerste heb je oppervlakkige versus diepgaande programma’s. Oppervlakkige programma’s geven vaak een breed overzicht van de belangrijkste concepten. Deze kunnen goed zijn voor algemene bewustwording, maar zorgen niet altijd voor blijvende verandering. Diepgaande programma’s daarentegen richten zich op een uitgebreid begrip en de ontwikkeling van vaardigheden.
“Becoming is better than being” – Amerikaanse psychologe Carol Dweck
Een ander onderscheid is dat tussen programma’s voor een breed publiek versus voor specifieke groepen. Terwijl algemene programma’s diverse teams kunnen helpen, richten gerichte programma’s (zoals die specifiek ontworpen voor leiders) zich op de unieke uitdagingen en mogelijkheden die relevant zijn voor dat publiek.
Het zijn de diepgaande programma’s voor leiders die echt het verschil maken. Leiders hebben meer nodig dan een oppervlakkig begrip: ze moeten kritisch denken, probleemoplossende en strategische vaardigheden ontwikkelen die voortkomen uit intensieve, gespecialiseerde coaching. Deze programma’s helpen leiders niet alleen om te groeien, maar ook om hun teams effectiever te leiden.
Stel de juiste vragen
Een van de uitdagingen in coaching is dat mensen vaak direct oplossingen willen, denk aan die begeerde ‘quick fixes’. Actiegerichte vragen (doe-vragen) zoals “Waarom heb je dit niet gedaan?” of “Wanneer ga je dit oplossen?” werken meestal averechts. Ze leggen de focus op het probleem of de actie, zonder de onderliggende mindset te veranderen. Dat is zeer sturend, gedragsmatig, op competenties gericht, terwijl het dubbelloop coachen eerst vragen stelt over mindset: het vereist altijd een tegenstelling van ideeën om deze vervolgens te vergelijken. Want laten we eerlijk zijn: als iemand vastzit, is verdere en diepere verkenning nodig om vooruit te komen.
Wat als je die praktische doe-vragen opzij zet en dieper graaft, onderzoekt?
Wanneer mensen niet meer helder zien of chaos de overhand neemt, kunnen onze tien mirakelvragen helpen om verwarring en hulpeloosheid weg te nemen. Het doel is om door verkenning een verschuiving in mindset te creëren die leidt tot nieuwe inzichten en mogelijkheden, waardoor je kunt meedenken zonder meteen bepaald gedrag te corrigeren of te verwachten. Wanneer je je mindset verkent en verschuift naar ‘possibility thinking’, kunnen er nieuwe inzichten ontstaan, waardoor de samenwerking soepeler verloopt en er weer orde kan zijn.
Neem bij elke vraag even de tijd voordat je naar de volgende vraag gaat:
- Stel dat je er eens langs een andere kant naar zou kijken?
- En wat als je je eens voorstelt dat die aanpak wel zou kunnen werken?
- Waarop baseer je je als je deze insteek kiest?
- Hoe sta je tegenover deze suggestie?
- Waar loop je nu precies tegenaan?
- Welke vooroordelen spelen er mee?
- Wat geloof je van die principes?
- Hoe matchen of botsen jouw waarden met de waarden die hier centraal staan?
- Wat is het belang van dit standpunt en/of deze waarden in deze situatie?
- Op welke redenering heb je je beslissingen gebaseerd?
Verruimend, niet? Deze vragen kunnen magische effecten hebben, maar alleen als je ze op de juiste manier stelt. Wanneer je echt je tijd neemt en deze vragen serieus neemt, zorgen ze ervoor dat je niet meteen oordeelt of oplossingen aandraagt, maar de ander helpt om zelf tot andere inzichten te komen. Dit maakt coaching niet alleen effectief, maar ook extreem waardevol voor beide partijen.
Van mindset naar emotionele intelligentie
Naast het werken op mindsetniveau is het belangrijk om de emotionele kant niet te vergeten. Gedachten zetten aan tot gedrag, vooral als er emoties in het spel zijn. Door op dit niveau te coachen, kun je mensen in een vermogende staat brengen waarin ze zelf weer grip krijgen op hun situatie. Coaching is dus veel meer dan alleen oplossingen aandragen. Het gaat om het creëren van een veilige omgeving waar mensen hun overtuigingen en emoties kunnen onderzoeken, zonder vooroordelen of overhaaste conclusies.
Nu we de kracht van de juiste vragen op mindsetniveau hebben verkend, is het tijd om verder te kijken. In de volgende blog gaan we in op emotionele intelligentie: het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en er effectief mee om te gaan. Want naast de mindset is het ook cruciaal om te werken aan emotionele betrokkenheid en bewustwording bij zowel jezelf als je omgeving.
De kortste weg tot credibiliteit als Gecertificeerd Coach
Coaches die een certificaat behalen bij Training & Coaching Square worden opgeleid tot doelgerichte ‘effectcoaches’. Ze zijn gericht op duurzame evolutie -ver weg van de oppervlakkige quick fixes- en brengen anderen in contact met hun intrinsieke motivatie.