Ontdek het verhaal van diane

https://trainingcoachingsquare.be/coaching-mentoring-academy/wp-content/uploads/sites/5/2024/04/Diane-2-scaled.jpg

Een coachopleiding: Voor wie is dat eigenlijk echt goed ? Met welk doel?

Als coach en trainer bij Training & Coaching Square kunnen we je tientallen redenen geven om een opleiding tot gecertificeerd coach te volgen.  En het is absoluut zeker dat ‘coach-like’ leidinggeven de toekomst is.

Deze keer geven we het woord aan Diane Richier. Diane volgde in 2022-2023 de opleiding COMBI: ROOT® + GROW®. Als voormalig consultant bij Accenture besteedt ze nu al haar tijd aan coaching.

Je hebt de training gevolgd als onderdeel van je rol als consultant. Waarom is het nuttig om coaching vaardigheden te integreren?

Ik wil graag een mythe ontkrachten: coaching opleidingen zijn niet alleen voor mensen die coach willen worden. Coaching vaardigheden zijn een onderscheidende troef om je professionele en persoonlijke leven te verrijken en te vervullen. Het integreren van de coachende competenties betekent een gevoel voor observatie, luisteren en reflectie ontwikkelen. Zo ontwikkel je een gereedschapskist om je collega’s te begeleiden naar bewuste en gewenste keuzes – voor hen en de organisatie. Daarnaast betekent het ook het ontwikkelen en genieten van een beter begrip/bewustzijn van jezelf en je levensproject. Tot slot, of je nu consultant, manager bent of een HR-functie hebt, een training in coaching betekent het versterken van je (zelf)leiderschap om je eigen ontwikkeling en die van anderen te ondersteunen. Ten slotte gaat het om het verhogen van de verbinding met je zelf en de anderen.

Kan je enkele voorbeelden geven van hoe je het geleerde in de praktijk hebt gebracht?

Voor mij viel de trainingsperiode samen met het managen van een baanbrekend project voor zowel mijn bedrijf als de klant. De opleiding was een katalysator om dit veeleisende en ambitieuze project tot een goed einde te brengen in termen van tijd, kwaliteit en teamwerk. De coaching vaardigheden hebben me geleidelijk geholpen om complexe situaties met meer afstand en sereniteit te benaderen, om moeilijke gesprekken op een constructieve en zorgzame manier aan te pakken en om hechtere relaties op te bouwen met het team en de belanghebbenden. Tegelijkertijd bevestigde de training mijn passie voor coaching: bewustwording is wat me drijft! Dus, naast mijn toenmalige rol als consultant, mocht ik officieel de pet van interne coach dragen binnen mijn bedrijf en een coaching traject leiden. Vandaag heb ik besloten om de sprong te wagen en me er volledig aan te wijden.

Er zijn oneindig veel definities van coaching. Wat betekent coaching voor jou?

Ten eerste: coaching is niet iemand vertellen wat hij moet doen, hem trainen of je ervaring delen. Het woord “coaching” wordt vaak verkeerd gebruikt om te verwijzen naar een proces waarbij iemand een ander helpt om zijn vaardigheden te ontwikkelen. Coaching kan de coachee helpen zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen, maar niet alleen dat, en niet op zomaar een manier. Coaching houdt in dat het reflectieproces van een persoon wordt gefaciliteerd, dat interne weerstand en externe obstakels worden overwonnen en dat de persoon wordt geholpen om zijn eigen oplossingen te ontwikkelen en te integreren. Voor mij betekent coaching dat we sneller, verder en in die richting kunnen evolueren die we echt willen.

Je hebt de certificerende coachopleiding ROOT GROW gevolgd bij Training & Coaching Square. Wat heeft de training je opgeleverd?

De opleiding gaat dieper in op de verschillende technische, ethische en zelfs contractuele aspecten van het coaching proces. Dankzij de training heb ik mijn houding als coach kunnen ontwikkelen; ik voel me voorzien van een reeks krachtige coachingtools. Daarnaast heeft de training me vooral een diep bewustzijn gegeven van wie ik ben en wie ik wil zijn. Ik ben van nature altijd nogal reflectief en introspectief geweest – en toch had ik geen idee van de interne transformatie die zo’n trainingsprogramma teweeg zou kunnen brengen. We praten veel over leren, maar we vergeten vaak dat er ook veel ‘afgeleerd’ moet worden om volledig jezelf te kunnen zijn.

Waarom Training & Coaching Square ?

Training & Coaching Square vertegenwoordigt voor mij uitmuntendheid op het gebied van coaching. Hun trainingsprogramma’s zijn rijk en diepgaand. De coaches en trainers hebben elk tientallen jaren ervaring. Het was belangrijk voor mij om te leren van leiders uit de sector, en Training & Coaching Square was het eerste opleidingscentrum in België dat erkend werd door de International Coaching Federation. De trainer/coaches creëren een geruststellende sfeer die openheid en leren aanmoedigt. Voor mij waren de opleidingsdagen synoniem met een reis van nieuwsgierigheid, ontdekking, exploratie en experimenteren.

Wat zou je zeggen tegen degenen die twijfelen om de sprong te wagen?

Ik voel me ook helemaal goed omringd, sereen en ook opgewonden en ook goed uitgerust om te geloven in mijn eigen coachingcapaciteiten. Ik nodig professionals die hun leiderschap en zelfleiderschap willen versterken uit om een coachingstraject bij Training & Coaching Square te overwegen. Eén ding is zeker: er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat iedere deelnemer voordeel haalt uit de training!

Nieuwsgierig geraakt na het interview met Diane?

Wil je zelf ontdekken wat coaching voor jou kan betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op om je in te schrijven voor een opleiding of om kennis te maken met het webinar Taste & Test. (https://infosessie.trainingcoachingsquare.be/taste-test-nl-webinar)

Schrijf je in voor de opleiding