Enneagram: future-fit coachinginstrument en leadershiptool

https://trainingcoachingsquare.be/business-manager/wp-content/uploads/sites/6/2021/01/pexels-nick-bondarev-4621378.jpg

Door: Natacha Ciezkowski, Accredited Enneagram Practitioner & Faculty Trainer

Coaching zit in de lift -omdat het wérkt. Logisch dus dat steeds meer coaches op zoek gaan naar modellen en methoden om mensen te begeleiden. Het Enneagram is ook zo’n methode, die als bijkomende troef heeft dat het mensen ondersteunt om zichzelf ook op een dieper niveau te begrijpen. Coaches die met het Enneagram werken, ervaren dat de tool hun proces met klanten radicaal versnelt, de klant op een meer objectieve helpt reflecteren, en bovendien aanzet tot meer eigenaarschap en persoonlijke kracht in het coachingproces. Mensen ervaren het Enneagram als een diepgaande en tegelijk makkelijk te begrijpen tool, waardoor het mogelijk is om dit instrument in een breed scala van contexten en interventies in te zetten.

Het Enneagram wordt wereldwijd een steeds populairder coachingsinstrument. Nochtans is het in de businesswereld nog lang niet zo bekend als bijvoorbeeld MBTI of Insights -terwijl het wel honderd keer meer diepgang en een veelvoud aan mogelijkheden biedt. Wie er wel al van hoorde, heeft er vaak een onvolledig of onjuist beeld van. Het Enneagram is namelijk een systeem om mensen te typologeren, en we worden niet graag in hokjes gestopt. Maar laat dàt nu de bedoeling van het Enneagram zijn: een wegwijzer om onszelf juist uit het hokje te halen waarin we ons sinds onze kindertijd onbewust hebben vastgezet. Met andere woorden: het is net de bedoeling om ons te verlossen van de beklemmende fixatie en reactiviteit van ons Enneagramtype …

Het Enneagram als frisse coachingtool

Al is het Enneagram duizenden jaren oud, zoals we het vandaag gebruiken is het een relatief jong model dat in de jaren zestig voor het eerst opdook in de psychologie als een wegwijzer in negen persoonlijkheidstypes. Het is een genuanceerd en gelaagd systeem voor zelfkennis dat met precisie inzoomt op onze eigen innerlijke, vaak onzichtbare wereld, die onze manier van doen, voelen en denken aandrijft. Het benadrukt ons unieke perspectief op de wereld en toont hoe dit onze overtuigingen, ons zelfbeeld en onze relatie met anderen vormgeeft. Het maakt ons bewust van patronen, strategieën, blinde vlekken en verdedigingsmechanismen die ons zowel dienen als saboteren. Het moderne, frisse en wetenschappelijk onderbouwde ‘Integrative Enneagram’ is erop gericht om nieuwe ontwikkelingspaden of neurologische verbindingen te leggen zodat de klant ook nieuwe mogelijkheden ziet en betere keuzes maakt. Er is geen enkele tool die alles zo volledig in zich vervat als het Enneagram om mensen de helderheid te geven die ze zoeken. Het Enneagram is efficiënt, fris, hedendaags, toekomstgericht en absoluut duurzaam als coachingtool.

Eén gevalideerde online vragenlijst, vele toepassingen

De iEQ9, wereldwijd dé vragenlijst -met 40p rapport- als fundament van het ‘Integrative Enneagram’, is een ongelooflijke eye-opener voor individuele klanten. En ook zakelijke klanten biedt het een knap raamwerk dat toepasbaar is op alle niveaus van het organisatiesysteem. Het geeft verbluffend duidelijk inzicht in een breed scala van processen in organisatieontwikkeling. Met de vragenlijst zijn alle gegevens beschikbaar die nodig zijn voor persoonlijke leiderschapsontwikkeling, teamontwikkeling, cultuurverandering en engagement, om er maar een paar te noemen. Het helpt managers en medewerkers om de verbanden te zien tussen diverse ontwikkelingspunten in de organisatie en creëert een gemeenschappelijke taal voor leiderschap, groei en ontwikkeling.

Van automatische piloot tot wakkerheid en ‘presence’

De uitdaging voor elk van ons is om uit de trance, de automatische piloot van ons Enneagramtype te raken. Met het Enneagram coachen we klanten om wakker te worden, presence te tonen, meer compassie met zichzelf te hebben, te verbinden met hun échte hoofd- hart en buikintelligentie en beperkende gewoontes los te laten. Ze ontdekken dan hoe onze onbewuste, interne programmatie ons vermogen beperkt om de wereld helder te zien, bewust te blijven en authentieke relaties op te bouwen. 

Integrative Enneagram: iEQ9 Geaccrediteerd Coach worden

Niemand is eigenaar van het Enneagram en er is geen vereiste dat coaches gecertificeerd zijn om met deze tool te werken. Toch maakt de diepgang en psychodynamische complexiteit van het Integrative Enneagram dat training en accreditatie nodig zijn wanneer je anderen begeleidt met het Enneagram. Een diepgaand begrip van het model maakt het als ‘Accredited Enneagram Practitioner’ mogelijk om klanten vaardig te ondersteunen op hun pad van integratie en groei. Onze accreditatietraining en ondersteunende community helpt je als Coach te bepalen hoe het Enneagram aansluit bij en een verrijking vormt voor je eigen coachingpraktijk.

Dus …

In het afgelopen decennium werden enorme inspanningen gedaan om het Enneagram neer te zetten als betrouwbare en effectieve tool. Het Enneagram van de 21e eeuw is een vernuftig, veelzijdig, dynamisch en ongelooflijk krachtig instrument. Er zijn talloze coachingtoepassingen, -methoden en -benaderingen om met het Enneagram te werken.

Heb je interesse om als Coach of Manager Geaccrediteerd Enneagram Practitioner te worden?

Verzeker dan je plek in de eerstvolgende training!