2_5

Coachen met het Enneagram

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat negen verschillende persoonlijkheidstypen beschrijft, elk met unieke eigenschappen, motivaties en gedragspatronen. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn omdat het inzicht biedt in persoonlijkheid, onderliggende drijfveren, verdedigingsmechanismen en nog zoveel meer.

Enneagram
Coaching
Persoonlijkheid

Het uittekenen van een coachtraject hoe doe je dat?

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat negen verschillende persoonlijkheidstypen beschrijft, elk met unieke eigenschappen, motivaties en gedragspatronen. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn omdat het inzicht biedt in persoonlijkheid, onderliggende drijfveren, verdedigingsmechanismen en nog zoveel meer.

Een rapport en inzicht alleen zet niet aan tot leren, actie, verkennen – daarvoor kan je je laten coachen met je rapport als enorme troef. Inzicht enerzijds, snelheid en verdieping dankzij het rapport en je wensen/doelen/persoonlijke transitie anderzijds. Dat brengt de coach samen in jouw traject.

In deze training gaan we graag met jou als coach, leider op pad om je hierin te ondersteunen.

We leren je samen op pad gaan met je coachee zodanig dat deze
 • Ontdekt waar hij/zij zich bevindt in het kader van veranderbereidheid
 • Waar hij of zij zich toe kan committen vanuit zijn hoofdtype
 • Welke patronen, verdedigingsmechanismes spelen in het kader van zijn doelen
 • Welke factoren evolutie mogelijk maken, waar hij/zij groei kan vinden

Programma details

Hier zijn enkele manieren waarop je het Enneagram kunt gebruiken bij het coachen
 • Identificeer het Enneagramtype: Begin door samen met de coachee hun Enneagramtype te bepalen. Dit kan worden bereikt door middel van vragenlijsten, zelfreflectie en diepgaande gesprekken. Het begrijpen van het dominante Enneagramtype van de coachee helpt zowel de coach als de coachee om bewustzijn te creëren over de specifieke patronen, valkuilen en groeimogelijkheden die verband houden met dat type.

  Vergroot zelfbewustzijn: Help de coachee om dieper inzicht te krijgen in hun persoonlijkheidsdynamiek en gedragspatronen die voortkomen uit hun Enneagramtype. Dit kan worden bereikt door middel van gerichte vragen, reflectieve oefeningen en het onderzoeken van specifieke situaties waarin het gedrag van de coachee een rol speelde. Het doel is om bewustzijn te vergroten en onbewuste reacties en motivaties naar de oppervlakte te brengen.

  Identificeer groeikansen: Het Enneagram biedt inzicht in de sterke punten en uitdagingen van elk type. Gebruik dit inzicht om samen met de coachee te bepalen welke specifieke groeikansen ze willen verkennen. Help hen hun belemmerende overtuigingen en gedragspatronen te herkennen en ondersteun hen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en strategieën om positieve verandering te bewerkstelligen.

  Begrijp interacties en relaties: Het Enneagram kan ook van pas komen bij het begrijpen van de dynamiek in relaties en interacties met anderen. Help de coachee om bewust te worden van hoe hun persoonlijkheidstype invloed heeft op hun relaties, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven. Dit kan hen helpen om effectievere communicatie, begrip en samenwerking met anderen te ontwikkelen.

  Ondersteun groei en ontwikkeling: Als coach kun je de coachee ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden en gedragingen die passen bij hun persoonlijkheidstype. Moedig hen aan om nieuwe perspectieven en benaderingen te verkennen, en help hen bij het identificeren van concrete acties die ze kunnen ondernemen om hun doelen te bereiken. Bied ondersteuning, begeleiding en regelmatige evaluatie om hun groei en ontwikkeling te bevorderen.

  Concreet leren we je dus hoe je in elke coachfase het Enneagram kan gebruiken en bevragen. Hoe ga je als coach naar het dieperliggende niveau van overtuiging, emotie dankzij het Enneagram? Hoe hou je het Enneagram doorheen de tijd als leidraad bij? Hoe koppel je het Enneagram aan je verschillende levensfases?

Voordelen

Voor jou
 • Je begeleidt klanten tot diepgaand inzicht en ondersteunt duurzame ontwikkelingstrajecten
 • Krachtige coachingtool: oplossen van conflicten, teamuitdagingen, meer ownership, verbeterde relaties en familiedynamieken
Voor je organisatie
 • Diepgaand inzicht in interpersoonlijke dynamieken, drijfveren, sterke en zwakke punten, angsten en uitdagingen
 • Helderheid in potentieel en evolutie
 • Verhoogt de productiviteit en motivatie
 • Basis voor echt leiderschap en impact

Inschrijven

Wil jij deze opleiding op maat in jouw bedrijf?

Ontdek de voor & nadelen

Heb je een vraag?