Coachingskills, wat zijn dat eigenlijk?

https://trainingcoachingsquare.be/coaching-mentoring-academy/wp-content/uploads/sites/5/2020/02/silver-desk-lamp-near-pile-of-books-1122530.jpg

Manage je al een tijdje een team en merk je dat het niet altijd even vlot loopt? Ga je binnenkort een team leiden en wil je dat graag meteen goed doen? Weet dan dat een team managen meer is dan bevelen uitdelen en oplossingen aandragen. Een goede tip: met de attitude en vaardigheden van coach maak je écht het verschil. Stel je team bijvoorbeeld de juiste vragen zodat ze zelf tot oplossingen komen, leer écht luisteren en doe wat er nodig is om op efficiënte wijze tot resultaten te komen. Je zal merken dat een coachende aanpak werkt.

Positiviteit werkt best

Een manager met een coachende attitude en vaardigheden is onder andere getraind in het luisteren naar en observeren van zijn team. Bovendien brengt hij de individuele wensen van elk teamlid in balans met de bedrijfsbelangen: pas als het gemeenschappelijk belang helder is, kan je komaf maken met frustraties. In plaats van zelf antwoorden en oplossingen te geven, zorgt een coachende manager er bovendien voor dat de teamleden die zelf vinden. Als je voor een coachende aanpak gaat, vertrek je vanuit positiviteit. Leg de nadruk op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. 

Verwar een coach niet met een coachende manager, consultant of mentor

Sommige mensen gebruiken begrippen als coach en consultant door mekaar. Een coach stelt vragen, een consultant of mentor geeft antwoorden op basis van expertise of ervaring. Een coachende manager is niét de bedrijfscoach – dat is een job apart. Een slimme manager leert wel de coachende attitude en en de juiste vaardigheden om het beste uit zijn team te halen. Daarom is het een absolute must om een solide opleiding te volgen en zo de juiste technieken onder de knie te krijgen. Een coachende manager stelt in alle objectiviteit vragen om de andere persoon zelf tot de kern van de zaak en oplossingen te laten komen. Pas in een tweede fase geeft hij zelf zijn mening of biedt hij een ander perspectief. Wees dus niet bang om de hersenen van je team te laten kraken door hen de juiste vragen te stellen op het juiste moment.