Leren uit rollen in organisatieverandering en het belang voor de maatschappij

https://trainingcoachingsquare.be/coaching-mentoring-academy/wp-content/uploads/sites/5/2020/04/photo-of-person-standing-on-temple-2659475.jpg

In deze Corona-crisis zie je mensen op verschillende manier reageren op de veranderingen. De Corona-chaos geeft ons een uitvergroot beeld van de patronen die bij verandering in organisaties spelen. Een mooie manier om eens te reflecteren volgens welke patronen jij zelf hebt gereageerd in deze tijden van chaos. Hoe ging je familie, je systeem van herkomst om met veranderingen? En wat was jouw rol in je gezin?

Volgens experts in Systemisch Transitiemanagement Maaike Thiecke en Bianca van Leeuwen heeft elk van de onderstaande reacties zijn waarde in het systeem van de verandering. Waar herken je jezelf vandaag in? Welke rol neem jij vaker op bij veranderingen in jouw organisatie, in je leven?

De voorloper, de bode van de verandering

Ben jij degene die vanaf het allereerste moment inzag hoe urgent en kritisch de situatie is en probeerde je je collega’s en je vrienden te overtuigen hoe ze de tekenen aan de wand beter ernstig zouden nemen? Werd je uitgelachen als moraalridder of ontijbode en had je toch de moed om vol te houden? Proficiat, jij hebt in jouw omgeving de mensen aangemoedigd om het Corona-verhaal snel serieus te nemen.

Degene die hecht aan oude gewoontes en treurt om wat niet meer kan

Ben jij iemand die echt moeite had met het feit dat je agenda plots leeg was of met het thuiswerken? Miste je het contact met je collega’s, deelnemers, vrienden, familie, …? Voelde je verdriet en onrust omdat je vertrouwde omgeving niet langer functioneerde?  Deed het verlies je pijn? Noemde je omgeving je misschien conservatieveling of klager? Fijn, je belichaamt en verwoordt dat wat zo waardevol is in de organisatie. Denk eraan om later ook deze aspecten die er écht toe doen weer mee te nemen.

Degene die even stil viel

Genoot jij van een lang gewenste rust, voelde je niet de energie om direct in actie te schieten en de opportuniteiten van de vernieuwing aan te grijpen? Bleef je een beetje afwachten, niet goed wetende wat je nu concreet wilde/kon/moest doen? Misschien nam je even de tijd om te genieten van het zonnetje en om te herbronnen voor je weer volop begon te werken? Of misschien voelde je je onzeker en twijfelde je over hoe je deze onvoorspelbare periode kon doorkomen?  In welke mate speelde de angst voor het oncontroleerbare, ongrijpbare?
Was je een treuzelaar? Een twijfelaar? Een paniekzaaier? Gelukkig gingen een aantal mensen in de vertraging: het even wachten voor je in actie schiet geeft je de kans om te reflecteren en doordachte keuzes te maken.

De persoon die onmiddellijk de opportuniteiten waarnam en creatief in actie schoot

Was jij degene die direct het online werksysteem in je bedrijf begon te coördineren? Gaf je gratis webinars en bood je hulp aan mensen die het nodig hebben? Zette je een marketingcampagne op voor online verkoop van je producten of diensten en kon jij van deze situatie profiteren? Of had je geen keuze, werkte je in de zorg en moest je wel creatief zijn, alles op alles zetten om te overleven en anderen te helpen, ontdekte je samen nieuwe manieren om de woelige periode te doorworstelen en leerde je zo nieuwe vrienden kennen?Misschien heeft men jou wel opportunist en ADHD’er, een hobbyist genoemd? Mooi, jouw initiatief heeft zeker anderen structuur geboden, anderen geïnspireerd. Jij hebt bijgedragen om de wereld verder te laten draaien.

Degene de vruchten plukt van deze verandering en deze meteen weet om te zetten in een blijvende verbetering binnen de maatschappij of binnen de organisatie

Misschien komt jouw rol, jouw sterkte pas volledig uit de verf zodra de wereld terug opstart na Corona. Sommige mensen hebben de neiging om te vervallen in business as usual.  Maar er valt zeker te leren uit onze nieuwe manier van werken, van elkaar respecteren, van zorg te dragen voor het milieu. Misschien ben jij wel de beste leerling van de klas, die ook na de crisis de goede gewoontes helpt handhaven en bestendigen. Geweldig, uit deze chaos kan een mooie structuur, een mooie manier van leven voortvloeien die de waarden als respect, zorg, dienstbaarheid, milieubewustzijn en sociale verantwoordelijkheid terug hoog op de agenda zetten.

  • Wat leer je uit deze uitzonderlijke situatie? 
  • Hoe kan je de lessen uit deze Corona situatie gebruiken om zowel intuïtie e systemisch, emotioneel intelligent als rationeel doordacht veranderingsprocessen aan te sturen in jouw organisatie?
  • Hoe is jouw persoonlijke stijl in het veranderingsproces?
  • Hoe zelfbewust ben je als leider in de emoties en de vaste patronen die je zelf doormaakt in change?
  • In welke fase zitten je mensen in de transitie?
  • Wat is het belang van elke fase in het managen van transitieprocessen?

Wanneer je wil groeien als leiding in het Systemisch Coachen en managen van individuele en organisatie transitieprocessen. Wat jouw rol ook was en is in deze Corona-crisis: zorg ervoor dat de geleerde lessen niet verloren gaan. Ontdek onze opleiding

Krijg grip op de onzichtbare onderstroom

in onze opleiding systemisch coachen & managen