De Kunst van het Leidinggeven aan Teams: Ontdek Erika’s Verhaal

https://trainingcoachingsquare.be/business-manager/wp-content/uploads/sites/6/2024/10/pexels-pixabay-207896.jpg

Kun je ons iets vertellen over je carrière voor de cursus?

Vanaf het begin van mijn carrière heb ik teams gemanaged – in televisieproducties, als supply chain manager en ook privé als aanvoerder van een tennisteam. Dat ging intuïtief bij aanvang maar na een tijd wil je hierin groeien en effectieve training verandert dan je leven! Vanuit mijn voorliefde om talent samen te brengen, ontwikkelde ik me verder om teams met passie te leiden. Tegenwoordig ben ik coach en trainer. Ik leid ik ook een non-profitorganisatie – een project dat ik opstartte van concept tot voltooiing en management van het team.

Wat motiveerde je om de cursus teamdynamiek te volgen?

Ik had al een aantal leiderschaps- en communicatiecursussen gevolgd, maar die waren vaak erg gericht op ‘1-op-1’ – bijvoorbeeld hoe je individuele feedback geeft. Maar als je teams aanstuurt, is er een ‘groepseffect’ dat je niet kunt negeren. De leden van een team vormen een onderling verbonden systeem waarin elk individu de anderen beïnvloedt en door hen wordt beïnvloed. Ik was dus nieuwsgierig om dit collectieve fenomeen te onderzoeken en mezelf uit te rusten met de tools om de balans binnen en prestaties van een team zo goed mogelijk te managen.

Welke aspecten van het programma hebben de meeste indruk op je gemaakt?

De cursus is erg uitgebreid en behandelt alle belangrijke modellen zoals Roos Van Leary, Belbin en Tuckman. Maar wat ik het leukst vond was de focus op integratie en de uitwisseling over concrete gevallen. We leren niet alleen de theorie, we experimenterener ook mee! En naar mijn mening is dat wat nodig is voor een echte transformatie. Want integratie en verandering komen niet alleen uit het hoofd (het verwerken van de theorie) – maar ook door het daadwerkelijk ervaren vanuit het hart en de buik! Dus je verlaat deze cursus niet met een gevoel van “check, weer een training afgevinkt” maar het brengt je echt in beweging!

Wat waren enkele van de dingen die voor jou klikten?

Een belangrijk concept in de training is de nodige afwisseling tussen “ik richt me op de details” en ik zet een stapje terug om naar het grote geheel te kijken. Het herkennen van de verschillende fases in de ontwikkeling van een team is vanuit dit oogpunt bijvoorbeeld heel nuttig voor me geweest. Er zijn fases waarin het belangrijk is om aan te dringen en andere fases waarin het belangrijk is om los te laten, fases waarin het belangrijk is om goed te letten op ieders behoeften en weer andere fases waarin je er gewoon voor kunt gaan. Dankzij deze training ben ik veel rustiger geworden in mijn manier van leidinggeven en heb ik eindelijk begrepen dat conflicten wel degelijk zin hebben! Het is zelfs een logische en noodzakelijke stap in de groei van een team.

Hoe ziet u de teamdynamiek veranderen?

Vandaag de dag is de zoektocht naar betekenis en identiteit alomtegenwoordig. Geconfronteerd met voortdurende verandering worden individuen steeds meer gevraagd om te luisteren naar wat er in hen omgaat. Mensen proberen hun plaats te vinden. En na de COVID-crisis is de rol van de manager aanzienlijk veranderd. Vroeger keken mensen naar de manager voor begeleiding en richting. Vandaag neigen we naar teams die meer autonoom moeten zijn, waar mensen zich positioneren volgens hun respectievelijke sterktes, als intrapreneurs. Het traditionele hiërarchische model maakt geleidelijk plaats voor circulair denken. Het is belangrijk voor de leiders van vandaag om zich uit te rusten met de juiste tools.

Wat zou je zeggen tegen iedereen die overweegt deze opleiding te volgen?

Kiezen voor Training & Coaching Square betekent kiezen voor kwaliteit en uitmuntendheid. De trainers hebben zelf elke opleiding gevolgd die ze geven. Ze begrijpen dus perfect de uitdagingen en verwachtingen van de deelnemers. Deze opleiding gaat verder dan conventionele benaderingen en neemt je mee naar het hart van teamdynamiek, zodat je in staat bent om 1. een ruimte van vertrouwen en veiligheid te creëren, 2. te accepteren dat je niet altijd hoeft te handelen, 3. een beroep te durven doen op elkéén om verantwoordelijkheid te nemen, zelfs als het ingewikkeld lijkt. Als je de manier waarop je teams aanstuurt echt wilt optimaliseren, is deze training een must.

Je verlaat deze cursus niet met een gevoel van “check, weer een training afgevinkt” maar het brengt je echt in beweging!