Levenswiel downloads & online waardentests

https://trainingcoachingsquare.be/coaching-mentoring-academy/wp-content/uploads/sites/5/2022/09/Screenshot_29.jpg

Waarden zijn een essentieel onderdeel van elk facet van je leven. Het levenswiel is een werkinstrument om die facetten visueel te presenteren: sociale relaties, intieme relaties, financiële situatie, gezondheid en welzijn, loopbaan en prestaties, fysieke omgeving, persoonlijke ontwikkeling en plezier en ontspanning. Pas als je je bewust bent van je waarden in een facet, kun je bewuste keuzes maken in dat specifieke facet. Tot dan blijft het een blinde vlek en krijg je geen grip op frustraties of blokkades op dat vlak.

Levenswiel neemt je met 16 Ontdekkingstochten mee op zoek naar jouw waarden. Hieronder vind je de werkschema’s uit de toolbox, een achtergrondartikel en enkele online waardentests.

We wensen je een boeiende ontdekkingsreis!

Wie schreef het?

De drie auteurs zijn werkzaam in de training- en coachingsector. Marleen Boen is managing director bij Training & Coaching Square en moedigt je aan om te experimenteren, van denken naar doen. Katrin Van Bladel is partner en loopbaancoach bij hetzelfde bedrijf. Zij werkt perspectiefverruimend. Ze verenigt ernst en humor, kennis en intuïtie, kracht en zachtheid, ratio en emotie, … in een beweging van denken
naar voelen. Annelies Quaegebeur is de drijvende kracht achter A-Lissome, dat loopbaanbegeleiding en businesscoaching aanbiedt. Ze nodigt uit om even afstand te nemen van de snelle maatschappij, zichzelf te zijn en verder te ontdekken door te kijken naar behoeften, drijfveren en achterliggende gedachten. Kortom: vanuit ‘het publiek’ exploreren.

Waarover gaat het?

De toolbox bevat 250 waardenkaarten en een boekje met duiding en praktische opdrachten onder de vorm van ‘ontdekkingstochten’. Deze laten je niet alleen toe je waarden te ontdekken en te benoemen, maar ze tevens te linken aan je levensfacetten zodat je inzicht krijgt in hun onderlinge samenspel. Dit heeft invloed op je overtuigingen, je keuzes, je copingstijl, enz. Door de kaarten te combineren met een (printbare) waardenladder, piramide, organogram of levenswiel wordt alles spelenderwijs helder. Het levenswiel bijvoorbeeld, is een cirkel met acht vlakken die al je levensfacetten weergeven. Door de waardenkaarten op je levenswiel te leggen krijg je een duidelijk waardenbeeld.


De insteek is cognitief, maar je wordt niet alleen van ‘denken’ naar ‘doen’ gebracht, je gaat ook ervaren wát het met je doet. De zestien ontdekkingstochten zetten een proces in gang waardoor de I.V.-driehoek volledig wordt doorlopen. Bovendien nemen ze je mee doorheen het hele kwadrant van Wilber. Je reflecteert niet alleen over je binnenkant, ook je omgeving telt mee, je intieme en sociale relaties, fysieke omgeving, welzijn, loopbaan en prestaties. Een aantal oefeningen zijn specifiek gericht op loopbaankeuzes. Je kan bijvoorbeeld je persoonlijke waarden vergelijken met de waarden van een bedrijf of onderzoeken in welke vroegere jobs (of taken) er meer of minder ruimte was voor je kern waarden en hoe je dit naar de toekomst toe kan bewaken.


Andere ontdekkingstochten gaan op zoek naar verlangen, naar kiezen vanuit hart en ziel en omvatten een stuk schaduwwerk. Ook de logische niveaus van Diltz en Bateson komen aan bod. Daar gaat het o.a. over de impact van overtuigingen waar je in vast kan zitten en waardoor je er niet in slaagt om bepaalde acties te ondernemen. Dan is de kans groot dat je vasthoudt aan principes en overtuigingen
die niet (meer) stroken met je huidige waarden.

Voor wie is dit bestemd?

Niet alleen voor coaches of loopbaanbegeleiders, maar voor alle therapeuten die een instrument zoeken om met cliënten te werken rond waarden, keuzes, principes, overtuigingen, … Dit is I.V.-materiaal in een nuchtere en tegelijk speelse verpakking.

Online waardentests

Richard Barett

PERSONAL VALUES ASSESSMENT (PVA)

Loopbaanankers van Schein

Edgar Schein ontwikkelde een methodiek met behulp waarvan je kunt ontdekken welke baan, functie of werkomgeving het best bij je passen. Hij ontwikkelde op basis van zijn langdurig en grondig onderzoek naar succesfactoren in loopbanen, een achttal ‘career anchors’ ofwel loopbaanankers.

Naar de test

Persoonlijke waardentest

Naar de test

Werk- en loopbaanwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Download de introtest

Download ontdekkingstocht 2

Download het levenswiel

Download de waardenboom

Download ontdekkingstocht 11

Download ontdekkingstocht 14

Download het achtergrond artikel