‘Zelfleiderschap’:
onmisbaar om je menselijk potentieel volledig aan te boren ten dienste van jezelf en de organisatie
Ga jij bewust of onbewust van de glijbaan van het leven? Volgens Marleen Boen is zelfleiderschap in deze disruptieve tijden een van dé eigenschappen van succesvolle mensen in succesvolle bedrijven. We hebben echter nog een weg af te leggen.
Wat betekent dat juist, ‘zelfleiderschap’? Marleen Boen van Training & Coaching Square: “Het gaat om bewust weten wat je kunt, wilt, durft en kiest volgens je waarden en levensvisie. Ik hoor vaak ‘ik wist het wel, maar het lukt me niet’. Ik zie identiteitscrisissen omdat we niet meer zeker zijn welke filosofie ons leidt. Ik merk twijfel: maken we het onszelf niet moeilijk om alles bewust te willen doen? En, mogen we met ons zelfbewustzijn bezig zijn zonder arrogant gevonden te worden? Kortom, voor echt zelfleiderschap vertrekkende vanuit zelfobservatie en zelfreflectie bestaan nog heel wat drempels. Het is nochtans een dimensie die belangrijk is voor iedereen die succesvol wilt zijn in een organisatie topmanagement, middelmanagement én alle individuele medewerkers. Als we op dit vlak niet evolueren, riskeren we te blijven hangen in een ‘blaming culture’ en slachtoffergedrag.”
Rationeel, emotioneel én intuïtief
Het advies van Marleen: laat de drie menselijke centra in je brein interageren: het rationele denken, het emotionele en intuïtieve voelen. Marleen: “Als je die drie centra kan laten ‘babbelen’, aangestuurd door je drijfveren, dan spreken we over zelfleiderschap. We hangen echter nog wat vast aan het idee dat de mens enkel rationeel is. De inzichten over het EQ van Daniel Goleman uit 1996 vinden nu pas ingang op de werkvloer. Burn-outs en psychologische problemen zijn er net omdat we als mens niet alleen rationeel zijn. De sleutel tot succes voor leidinggevenden en HR-diensten in de omgang met het menselijke kapitaal is investeren in de rationele én in de emotionele en intuïtieve power van mensen. Dit zal bedrijven versterken om succesvol te zijn in de 21ste eeuw.”
De beren op de weg naar zelfleiderschap
Zelfleiderschap staat, voorzichtig uitgedrukt, niet bij iedereen hoog op de agenda. Marleen: “Een groeitraject op weg naar zelfleiderschap is niet altijd ‘fun’, het is een hobbelig parcours en je komt beren tegen op je weg. Maar bewust die beren aanpakken is beter dan ze op een later
moment onbewust terug tegen te komen. Zelfleiderschap houdt dus ook in dat je naar je beren leert kijken en ze aanpakt. Het is een proces dat je niet in je eentje doet, wel in relatie met relevante stakeholders en eventueel een coach.”
Kortom, het traject naar zelfleiderschap is een ontdekkingstocht. Tijd voor actie, volgens Marleen Boen: “Onderzoek wat je drijfveren en verlangens, je waarden, USP’s en je purpose zijn en zet het proces in gang. Laat je in je zoektocht ondersteunen door analyses uit een testbatterij: bij Training & Coaching Square gebruiken we het Enneagram-model. Deze vragenlijst in combinatie met een coachingstraject zorgt voor een sterke acceleratie in zelfreflectie.”
In vier artikels zoomt Marleen in op de dimensies die ondernemingen in de 21ste eeuw succesvol zullen maken: agility of wendbaarheid, zelfleiderschap, denken vanuit mogelijkheden en vertrouwen. Als afsluiter van deze reeks geeft ze haar visie op mens en organisatie binnen de drie à vijf jaar.