‘Agility’: de broodnodige wendbaarheid van de mens in de organisatie van de 21ste eeuw

https://trainingcoachingsquare.be/business-manager/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/a-person-with-foot-up-in-the-air-3576955.jpg

Rollen en functies veranderen sneller dan ooit. Dat vereist constante aanpassingen van diegenen die ze uitvoeren. Dat ‘wendbaar zijn’ vinden de meeste mensen niet echt aangenaam. Toch hebben bedrijven die agile medewerkers nodig om snel te kunnen innoveren en economisch relevant te blijven. Marleen Boen, Managing Director en bezieler van Training & Coaching Square, legt de gelaagdheid van het begrip wendbaarheid bloot.

Marleen Boen: “Vergelijk de introductie van de eerste auto met de lancering van een product vandaag. Dat kan soms in enkele uren gebeuren. Alles draait rond snelheid en veranderingen die elkaar op zeer korte termijn opvolgen. Dat is voor het eerst zo in onze geschiedenis. Vroeger gingen we op zoek naar informatie, vandaag krijgen we een overload via het internet. We kunnen dat niet meer verwerken en voelen ons overweldigd. Bovendien zijn we in staat om ons snel te verplaatsen, doorlopend te communiceren en beschikken we over elektriciteit die onze dag verlengt. Als mens hebben we meer dan ooit zelf in te vullen tijd.” En gulzig als we zijn, willen we die dagen volproppen.

Hoe blijven we wendbaar? Marleen: “Persoonlijke ontwikkeling is het sleutelwoord. Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dit te weten: ‘Wat kan ik?’, ‘Wat is mijn toegevoegde waarde?’ en ‘Wat is mijn levensdoel (purpose)?’. Een antwoord op die vragen krijg je door zelfobservatie en reflectie. Alles is mogelijk, je hebt toegang tot alles. Als individu, als professional, dien je daar je weg in te vinden richting je levensdoel.” 


In verbinding met je ware ik


Volgens Marleen is het lang niet ok geweest, maar mag het nu weer. Een purpose hebben die bij je hart en ziel past. Marleen: “Die verbinding met onze echte ‘ik’ maakt dat het niet langer voldoende is dat een bedrijf een job biedt die geld in het laatje brengt. Die rol in de organisatie moet passen in de purpose van het individu. Dat individu heeft een co-creatieve omgeving nodig, waar het in verbinding met anderen samenwerkt vanuit een interesse die ze in elkaar hebben. De uren die je werkt, kunnen je ‘voeden’. Een wendbaar individu weet hoe om te gaan met de tijd die hij heeft, rekening houdend met het levensdoel dat hem voedt. Het is een instelling die veel verantwoordelijkheid legt bij het individu: hij wordt regisseur van zijn eigen leven.”


 Geloof in je eigen verhaal


Marleen: “Wendbaarheid is het tegenovergestelde van het zich wentelen in slachtoffergedrag. Het is kiezen voor een moedige houding die stoelt op het geloof dat je je eigen levensdoelen kunt verwezenlijken. Het is ook stilstaan, putten uit succesmomenten en het koesteren van fierheid en momentum. Als je gelooft dat je je eigen verhaal kunt schrijven, in verbinding met jezelf en anderen, dan slaag je erin wendbaar te zijn versus de mogelijkheden die het leven (en de organisatie) biedt.

 In trajecten van Training & Coaching Square wordt agility in vijf subdimensies gemeten: bereidheid tot veranderen, innovatie, reflectie, verbinding en realiseren. Die analyse biedt een gedetailleerde spiegel voor zelfreflectie op weg naar moed, hoop en het koesteren van elke stap -elk moment van persoonlijke evolutie.

De organisatie van de 21ste eeuw: Agile, Possibility Thinking, Trust & Self Leadership

Vertrouwen: de hoeksteen van sterk leiderschap

‘Zelfleiderschap’: onmisbaar om je menselijk potentieel volledig aan te boren ten dienste van jezelf en de organisatie

Denken in mogelijkheden als remedie tegen polair ‘of-of’-denken