De link tussen mindset en emotionele intelligentie
Mindset-coaching speelt een belangrijke rol bij persoonlijke groei en balans. Maar wat betekent het eigenlijk om onze mindset echt te beïnvloeden? En wat bedoelen we precies met ‘the mind’?
In de vorige blog bespraken we wat mindset is en hoe het kan helpen bij persoonlijke vooruitgang. Om verder te groeien is het belangrijk om niet alleen je manier van denken maar ook je emotionele intelligentie (EQ) te ontwikkelen. In deze blog gaan we van mindset-coaching naar een diepere verkenning van emotionele intelligentie: het vermogen om emoties te herkennen, begrijpen en effectief te gebruiken.
Mindset ontmoet EQ
Mindset is hoe we naar onszelf en de wereld om ons heen kijken. Het beïnvloedt hoe we uitdagingen aangaan, onszelf motiveren en met tegenslagen omgaan. Een positieve mindset kan helpen bij persoonlijke groei en tevredenheid. Maar als we onze emoties negeren, kan een optimistische blik ons soms ook beperken. Vooral bij emoties als angst, boosheid of verdriet is het belangrijk om niet alleen positief te denken, maar ook te kijken naar wat deze gevoelens ons willen zeggen.
Daarom is naast mindset ook emotionele intelligentie heel belangrijk. “Mental intelligence and technical skills will only take you so far in leadership. Emotional intelligence will take you farther. The ability to control and manage your own emotions and also control and manage other people’s emotions is an invaluable skill”, aldus de Amerikaanse psycholoog, auteur en journalist Daniel Goleman. Hij is ook bekend als de grondlegger van emotionele en sociale intelligentie.
Emotionele intelligentie is dus het vermogen om onze eigen emoties en die van anderen te herkennen, begrijpen en er op een correcte manier mee om te gaan. Hierdoor kunnen we met meer mededogen naar onszelf en anderen kijken, zodat we niet alleen focussen op positief denken, maar ook ruimte geven aan emoties die minder prettig zijn. Want ook die emoties vertellen ons een verhaal.
Waarom zijn emoties zo belangrijk?
Emoties zijn meer dan gevoelens die komen en gaan. Ze hebben een signaalfunctie: ze vertellen ons vaak iets waardevols over onze grenzen, behoeftes en verlangens. Zo kan boosheid aangeven dat een grens werd overschreden, terwijl teleurstelling ons kan laten zien dat onze verwachtingen of hoop op een bepaald punt niet zijn vervuld.
In de afgelopen jaren was het op de werkvloer vaak normaal om emoties te onderdrukken. Men dacht dat ‘professioneel zijn’ betekent dat je emoties negeert en altijd rationeel blijft. Maar uit onderzoek en ervaring blijkt dat dit juist schadelijk kan zijn. Emoties onderdrukken kan leiden tot stress, wrok en zelfs fysieke klachten.
Door onze emoties weg te stoppen, verliezen we het contact met onszelf en ons vermogen om helder en constructief te handelen.
“Voel de angst en doe het toch” – Amerikaanse psychologe en schrijfster Susan Jeffers
Wanneer we emoties opmerken en erkennen, kunnen we voorkomen dat we vast komen te zitten in negatieve spiralen. In plaats van boosheid en teleurstelling weg te drukken, is het veel krachtiger en leerrijker om te onderzoeken wat deze gevoelens ons kunnen vertellen.
Onze emoties en mindset beïnvloeden elkaar sterk. Wanneer we ons angstig, boos of gefrustreerd voelen, is het lastig om helder en oplossingsgericht te denken. Dit kan leiden tot beslissingen uit angst die niet altijd goed voor ons zijn.
Zoals de Amerikaanse psychologe en schrijfster Susan Jeffers zegt in haar boek: “Voel de angst en doe het toch”, helpt het om onze angsten onder ogen te zien in plaats van ze te vermijden. Er zijn drie soorten angst: individuele angst, gegeneraliseerde angst en de angst van ‘ik kan het niet aan’. De vraag die Jeffers stelt is: ‘Stel dat je het wel zou aankunnen, wat wordt er dan mogelijk?’.
Een gezonde mindset draait dus niet alleen om positief denken, maar ook om de moed om negatieve emoties toe te laten en te verwerken.
Van mindset naar mededogen
Mindset en emotionele intelligentie versterken elkaar wanneer we openstaan voor mededogen. Dit betekent dat we negatieve emoties niet veroordelen, maar als waardevolle boodschappen zien. Door emoties als boosheid en angst bewust te erkennen, kunnen we veerkrachtiger worden en gemotiveerd raken om te groeien. Zo worden we niet alleen sterker, maar kunnen we ook anderen beter begrijpen en steunen.
Word een echte leider
Door open te staan voor onze eigen emoties én die van anderen, creëren we een omgeving van wederzijds begrip en mededogen. Zo ontwikkelen we niet alleen een krachtige mindset, maar ook een dieper vermogen tot verbinding en compassie, zowel in onszelf als in onze interacties met anderen. Als een echte coach kan je emoties herkennen en omzetten in resultaatgerichte hulpmiddelen.
Wil jij een echte leider worden? Schrijf je vandaag nog in voor onze BLOOM-opleiding waar je alles leert over ‘inner leadership’. Jouw leiderschap begint hier!
Wil jij een echte leider worden?
Schrijf je vandaag nog in voor onze BLOOM-opleiding waar je alles leert over ‘inner leadership’.